OFICINA - Rhone-alpes Aounty

As the French regions grow in power, this influence must be felt in urban spaces. The Hôtel de Région Rhône-Alpes, formerly located in a park, was moved to the new Confluence neighborhood. But how do you go about turning a 40,000 sq.m. office complex into a public space where everyone can meet, while offering optimal working conditions? The architect decided to create a large indoor “landscape”. This building presents a heart, made up by a vast bright internal space, a garden, a vast atrium leading to a council chamber. This network of bright interior spaces is defined, open between the office buildings which envelop and wind around and over it like a snake. This allows for a flow of natural light and provides views from multiple angles. To get from one department to another, you need to cross an interior landscape. This new type of open-block building becomes here a visible forum, a political “square”, a large city hall and accessible to the public.

Ubicación: Lyon, Francia
Arquitectura: Taller Christian de Portzamparc
Proyecto : 45,650m2
Realizacion : 2011